Szkeptikus GyIK

Ez egy Ponzi / MLM?

Sőt, még csak szekta sem. Nem ígérünk profitot, nincsenek garanciák. Az van, ami látszik, az elmúlt kb 5 év történelme, hogy honnan hová jutott. Egy Ponzi esetén akik a piramis tetején vannak, csak a többiek kárára profitálhatnak. A Bitcoin esetében ez nem állja meg a helyét. Nincs központ, csak egyének építenek egy hálózatot.

A pénz mögött ott az állam és az arany. Mi van a bitcoin mögött?

A megszokott valutánk mögött többé már régóta nincs arany, de még simán pénz se, hiszen a létező pénz nagy része számokból áll számítógépen, csak egy apró töredéke létezik mint papírpénz és érme. Folyamatosan hoznak létre nem létező pénzt mint adósság, és ez még a jovő nemzedékekre is rányomja bélyegét. A jelenleg használt pénz mögött leginkább az áll, hogy megszoktuk. Amint elkezdenek összeomlani a pénzügyek, minden hivatalossága mit sem fog érni, amikor jegyekre vesszük a kenyeret. A bitcoin mögött is megvan a körforgás, hogy sokan elfogadják, sokan fizetnek vele, sokan tőzsdéznek. De ezt senki nem kényszeríti rájuk állami szinten, ezért ez a valuta tulajdonképpen többet ér. Olvasd el a jelenleg használt valuták történetét, és hogy hol tartunk: “mi az a pénz?”.

Léteznek egyáltalán a bitcoinok?

Legalább annyira léteznek, mint a bankok számítógépeibe beírt számok, csak sokkal szigorúbb elvek mentén, mint a bankokban. Itt minden végleges. A valuta amit használsz vezetők hozzáértésén és jóhiszeműségén dől el. A Bitcoin esetében ez matematika, ami pontosan azt csinálja amit elvárunk tőle, és előre kiszámítható. Soha nem lesz több belőle, mint 21 millió.

Ha csak a 21 millió lesz belőle, az deflációs spirált fog okozni!

A bitcoin simán osztható 8 tizedesjegyre, így a pénzellátással nem lesz probléma. Továbbá ha felértékelődik a bitcoin, a piac reagál és a defláció hatásait enyhíti. Persze ez az egész csak egy nagy kísérlet, de láthatóan jobban átgondolt és kiszámíthatóbb mint bankárok és a kormányok hatáskörébe helyezni pénzellátásunkat és annak felügyeletét.

Ki hozta létre a Bitcoint?

Satoshi Nakamoto álnéven adott ki egy leírást, hogyan működhetne a Bitcoin. Elindította a programozást egymaga, együtt dolgozott másokkal az interneten keresztül. Azóta visszavonult és egy kisebb közösség folytatja a munkát (aminek amúgy Te is a részese lehetsz), de a Bitcoin továbbra is az eredetileg leírt elveken működik.

Hogy ki találta fel a sakkot nem befolyásolja a sakkversenyek eredmenyét. Hasonlóan a sakkhoz, a Bitcoin sem igényel bírókat, bankot, központi elemet, hiszen a játékosok tisztában vannak a játékszabályokkal.

Az ár ingadozik, ezért nem jó befektetés?

Nem is befektetésre szánták. Az ár pedig egész stabil ahhoz képest, hogy milyen fiatal ez a valuta és mennyivel kisebb a piaca mint a tradícionális valutáké. Ez az ingadozás még folytatódni is fog.

Hallom, hogy állandóan meghekkelik és ellopják a bitcoinokat.

Harmadik felek, vagy az áldozat hibájából erednek ezek az események. Akiknek vírussal fertőzött a számítógépük, megosztják a jelszavakat akaratlanul is akár, akik nem értenek az IT biztonsághoz, de mégis nagyobb összegeket akarnak kezelni, azok vehetnek egy hardveres megoldást, mint például a Trezor. De egy sima blockchain.info -s tárca is megteszi a legtöbb embernek kétfaktoros azonosítással.

Már kevésbé vagy szkeptikus, de vannak még kérdéseid? Van egy “normál” GyIK részlegünk! Csak kattints ide gyakran ismételt kérdésekhez.