Elfogadás – Bitcoin a kasszában

bitcoin elfogadás

Miért is érdemes bitcoint elfogadni fizetésként?

Kezdjük ott, hogy ártani nem árthat. Legfeljebb rábízod egy fizetés-feldolgozóra, hogy banki átutalással automatikusan forintban kapjad az egészet. A kiszolgálók oktatásán kívül nem kerül időbe, pénzbe sem. Ha nincsen telefon vagy tablet ami rendelkezésre áll erre a használatra, akkor az pénzbe kerül, de később reméljük lesznek széles körben használt PoS-ek (terminálok) amikbe a bitcoin fizetést be lehet építeni.

És ami lényeges: a neten rengeteg oldal van, ami a bitcoint elfogadó boltok és online szolgáltatások információit gyűjti össze. Például a coinmap.org térképe és a Bitcoin Wiki Trade részlege is ilyen. Ha elfogadsz bitcoint, ezeken a helyeken mind megjelenítheted magad és lesznek vevőid akik direkt azért mennek oda, hogy a bitcoint költhessék. Egyszerűvé és hatásossá válik a reklámozás. Akár SEO, akár AdWords, akár simán a linkelések hatására magas százalékban érkeznek a bitcoinos vásárlók.

Meg fogsz lepődni, hogy mennyien fognak majd bitcoinnal fizetni. A világ minden részéről, rövid idő alatt, anélkül hogy bármilyen társaság lehúzna százalékokra. Adhatsz kedvezményt, kérhetsz extrát a bitcoin fizetésért, ésszerű árak és szolgáltatás vagy minőség mellett a bitcoinosok nálad fognak vásárolni elsődlegesen.

Weboldalon

Van Bitcoin plugin Magentohoz, OpenCarthoz, OSCommerce-hez, WHMCS-hez és Zen-Carthoz is. Ha ezek közül valamelyiket használod a webshopodban, akkor pár kattintással integrálni tudod a fizetéseket. A Shopify nevű szolgáltatás alapból támogatja a Bitcoin elfogadását.

Ha nem ilyen webshopokat használsz, akkor sem nehéz megoldani a fizetéseket egy harmadik fél közvetítése segítségével, mint pl. a BitPay. Látogasd meg a Shopping Cart Interfaces oldalt, ha meg szeretnél ismerni hasonló szolgáltatásokat.

Kasszánál – boltban, étteremben

Gondolj a bitcoinos fizetésre úgy, mintha külföldi valutával fizettek volna. Te azt elfogadhatod a boltodban. A kasszánál készpénz helyett vagy kártyás vagy egyéb fizetéskategóriával írd be, és tartsd nyilván, hogy mennyi fizettek így. Nap végén be lehet váltani, el lehet tárolni egy részét, ha időközben megnő az értéke és ezen nyereséged vagy veszteséged keletkezik akkor pedig a könyvelő beírja a bevallásba. Ne felejtsd: forintos számlát mindenképpen kell adnod, és a forint értéket be kell fizetned adóként.

A bitcoinos fizetésekhez technikailag nincs másra szükség, mint egy tabletre vagy telefonra amit a kasszások tudnak használni. Fizetéskor beírjuk a forint összeget, azt a program átváltja bitcoinra, QR kódot jelenít meg, azt a vásárló felé fordítjuk, ő fizet, ez nálunk megjelenik, és kész is van a fizetés. Ajánlott programok erre a célra:
coinofsale

 

BitPay Bitcoin Fizetés

 

 

Úgy egyébként

Ennél lehet sokkal egyszerűbb elfogadnod bitcoint. Ha nem kell azonnal szállítanod dolgokat, nincs sok vevőd, például online szolgáltatásokat végzel, akkor simán csak szerezz egy tárcát és már fogadhatod is el a bitcoinokat. Adhatsz például minden ügyfélnek egy-egy bitcoin címet, és akkor mindig látod majd, hogy ki küldött, mennyit és mikor.

Egyszerűen csak szerezz egy pénztárcát, és hozz létre pár címet!

 

 

Sőt!

Azt tudtad, hogy bizonyos helyeken még ha nem is hozol létre tárcát, akkor is kaphatsz bitcoin borrvalót egy jó humorú kommentért, vagy szimplán azért mert valaki egyetértett veled? Ebben a Changetip segít. Ha nem is használsz bitcoint, lehet akkor is kapsz, max nem költöd el 🙂 Jobb ha tőlünk tudod meg, hogy ha ilyet látsz, akkor kidobott pénz nem összegyűjteni és eladni legalább.