Gyakran Ismételt Kérdések

Mekkora a tőzsdék és piacok forgalma?

Mint a grafikonon is látható, néha több, mint másfél millió bitcoin kereskedik egy napon csak ezeken a tőzsdéken és piacokon. Az több, mint fél milliárd dollár érték cseréje (kb 160 milliárd forint egy nap alatt).

A legnagyobb forgalmú tőzsdék:

Forrás: data.bitcoinity.org

Mi az a confirmation?

A bányászok akik ellenőrzik a tranzakciókat átlagban 10 percenként egyeznek meg abban, hogy melyik tranzakciók kerüljenek be a blokkláncba. Minden egyes új elem a blokkláncban plusz egy “confirmation” azaz megerősítés. Minél több confirmationje van egy tranzakciónak, annál nehezebb meghamisítani vagy duplán elkölteni. Gyakorlatban ha látunk egy confirmationt, és megbízható féllel üzletelünk, az már elég lehet. Ha nagyobb biztonságra akarunk törekedni, akkor várjunk legalább 3-6 megerősítésig.

Mennyire ingatag a bitcoin árfolyama?

Az első ábra a bitcoin árfolyamát mutatja majdnem teljes történelme során, a második az utóbbi hat hónap változásait (2018.03.11.), mindkét esetben amerikai dollárban.

Ez elég ingatagnak mondható, összehasonlításképp álljon itt egy grafikon az utóbbi hat hónap amerikai dollár – magyar forint árfolyamáról:

Látható hogy a dollár esetében az ingadozás a középértékhez viszonyítva körülbelül 10%, míg a bitcoin esetében körülbelül 120%.

Melyik bitcoin pénztárcát használjam?

Van sok különböző megoldás. Biztonság és kényelem szempontjából különböznek. Részletesebben írunk az opciókról, előnyeikről és hátrányaikról itt: magyarbitcoin.com/tarcak

Szkeptikus vagy? Olvasd el a Szkeptikusok GYiKját!