A Bitcoinon Túl – A Készpénz Elleni Harc Valós!

Készpénz lakattal és lánccal zárva.

Ha az utóbbi pár évben nem egy elhagyatott szikla barlangban élt, a Bitcoin és egyéb kriptovaluták szóbahozatala nem fog túl meglepően hangzani, de azok számára akik az utóbbi pár évben a híreket csak félfüllel halgatták, vagy még rosszabb, teljesen mellőzték, hadd húzzuk meg a vészharangot, felhívván a figyelmet két kevésbé ismert tényre: kormányok szerte a világon próbálják betiltani a készpénzt, és már csak korlátozott jogokkal rendelkezünk a saját pénzünket illetően.

És ez az, ahol a dolgok érdekessé válnak a kriptovaluta felhasználói számára. A legtöbb ember már ismeri a Bitcoin előnyeit a közismert készpénzhez viszonyítva, de tegyük a helyzetet komoly perspektívába. A kormányok és a bankok jelenleg szabályozzák és nyomon követik a pénzt, és bár ez önmagában nem volna valódi ok az aggodalomra, azzá válik abban a pillanatban, amelyben érinti a polgári szabadságjogokat és a pénz szabad mozgását. A kormányok és a bankok azonnali és fő célja nem az átlag ember, hanem a bűnözők, akik dollár-milliárdokat mozgatnak – készpénz formájában – minden évben. Ez a harc azonban nagyrészt lehetetlen anélkül, hogy egy ország minden polgára először ne legyen feltételesen bűnözővé nyilvánítva. Ez az, ahol a Bitcoin képbe jön, mint egy életképes és demokratikus alternatíva, amely lehetővé teszi az átlag-ember és szervezetek számára egyaránt a pénzügyi szabadságot, ennek teljes személyes ellenőrzését, anélkül, hogy aggódnia kellene pénzügyi válság következtében beiktatott adósságleírási metódusok miatt, mint például történt ez 2013-ban, Cipruson.

Ciprusnak sikerült első kézből érezni egy olyan világ hátrányait, ahol a pénz mozgása teljesen a bankok és a kormány által van szabályozva. Bármilyen nem biztosított betéti és megtakarítási számla 100.000 € felett adósságleírási mentőcsomag eredményeként törölve lett. Ez a metódus, amely hagyományosan kerülve volt, úgy tűnik, hogy ma már egyre népszerűbb pénzügyi válság “megoldássá” válik. Ez eredményezhet valami hasonlót ahhoz is, ami Görögországban történt nem is olyan régen, hogy az emberek csak bizonyos mennyiségű készpénzt tudtak naponta kivenni vagy elkölteni, vagy a közelmúltban történt indiai készpénz tilalom meglepetést. A polgárok egész Indiában arra ébredtek meg, hogy a legtöbb a készpénzük hirtelen illegálissá vált és sürgetve voltak, hogy helyezzék el mindet bankokban, mindezt egy olyan országban, ahol 50%-a a lakosságnak kizárólag készpénzre támaszkodik, és nincs bankszámlája sem. A hivatalos indok a kormány szerint a harc a bűnözők ellen, akik az évek során készpénzt halmoztak. Ennek alapján viszont fel kell tennünk a kérdést, hogy milyen messze fognak menni a kormányok ebben a harcban, és hogy az általános becsületes lakosságot csupán járulékos, de szükséges károkként tekintik-e?

Ha eddig úgy gondolta azonban, hogy India vagy Ciprus lehet egy elszigetelt eset, vagy része a fejlődő országok fájdalmainak, gondolja újra, mivel az EU javasolta hivatalos ütemterv megtiltja a készpénzt és kifejezi óhaját, hogy ellenőrizzék kriptovalutát is: “Az egyik lehetőség lenne kiterjeszteni a korlátozásokat a készpénzes kifizetések valamennyi kifizetési formájára mely biztosítja az anonimitást (kriptovaluta, stb.) Másrészt, készpénzfizetési korlátozások elősegíthetik az alternatív fizetési technológiák terjedését melyek kompatibilisak az anonimitási cél elérésére.” Igen, a valóság az, hogy a bankoknak és a kormányoknak nem tetszik, hogy a Bitcoin nem szabályozott, nincs központi szervezet, és ezért nem lehet nyomon követni, megnyitja a kapukat jogellenes felhasználásra, pont azokat a kapukat melyeket zárni akarták. De mint az előző esetekben, ez hatással van az átlag-emberre és a vállalkozásokra egyaránt. Mindezek tetejében, az Egyesült Királyságban a betétbiztosítás önkényesen, hirtelen és kevés harsonaszóval, csendben csökkent £ 100,000-ról  £ 75,000-ra 2015 júliusában.

Az igazi lényeg és a globális tendencia egyértelmű. Míg a készpénz és a jó öreg bankok használatára úgy tekintettünk sokáig, mint egy golyóálló megoldásra az emberek anyagi biztonsága elérésében, napjainkban, ez inkább egy veszélyes és kockázatos buborék mely minden pillanatban kész szétrobbani. Legyen az személyes vagy üzleti okokból a Bitcoin úgy tűnik, hogy egy sokkal életképesebb megoldás az anyagi biztonság, a demokratikus szabadság elérésében, egy olyan rendszeren alapozva, melyben nincs központi szervezet, politikai következmény-mentes, sokkal olcsóbb alternatívája a jelenlegi átutaló rendszerekeknek, például Moneygram és Western Union, és egy sokoldalúan jobb valuta egy olyan világban, ahol egytelen ország megingása kihat az egész világra.